Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Chiarraí
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bíonn oidhche mór grinn ag na Gaedhil oidhche Shamhna. Bíonn suipéar mór ins gach tigh an oidhche sin. Deintear báirín breach i gcóir an t-suipéir agus cuirtear a lán rudaí isteach ann mar atá fáinne, lasán, méarachán, raol nó leath-raol. Bíonn gach aoinne ar chipíníb feachaint cadh a gheobhadh sé nó sí agus is mó fonn cúardach ná fonn ithte a bhíonn ortha go mór mór na daoíne óga.
    A duine a gheibheann an fáinne, is é sin an duine is lúaithe a phósfar. An té a gheibheann an lasán is é sin is lúaithe a chaillfear. Má’s cailín a gheibheann an méaracán is táiliúir a phósfaidh sí. An duine a gheibheann an t-airgead, beidh sé nó sí saidhbhir go deó.
    Taréis an tsuipéir cuirtear tubhán lán d’uisge i lár an úrláir sa chistin, agus cuirtear mórán ubhall isteach ann, agus bíonn gach aoinne ag íarraidh na h-ubhall a thógaint amach as an dtubán le na bhéal gan lámh do chuir ar an dtubán. Uaireanta eile cuirtear dhá phíosaí adhmaid i bhfuirm croise thar a chéile agus cuirtear ubhall agus coinneal ar lasadh ar gach píosa de’n crois, annsan cuirtear an cros ar crochadh ar chrúcha sa chistin agus deintear é casadh go mear agus bíonn a lán spórt ag na daoíne óga.
    Le línn an spórt sin a bheith ar
    Máirín Ní Chonaill