School: Tulca (roll number 1396)

Tullaha, Co. Kerry
Mícheál Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    agus "bobbie" ghá chosaint ná raibh aon aga ag na daoine chun é do lámhach. Acht ámhthach bhí a dhriothár mar chléir Prostustanaigh i mBeanntraighe agus dhein sluagh i dTiobráid Áran comh-cheilg chun é do chur as an tslíghe mar shásamh aigne dhóibh.
    Tháinig beirt ón áit sin go Beanntraighe, d'aimsigheadar tigh an pharso[i]n gan puinn moille. Bhí a bhean istigh rómpa agus d'fhiafruigheadar di cá raibh a céile mar do bhí leitir aca dhó óna dhriothár , an tíghearna talmhan. D'innis sí dhóibh go raibh sé ag foghlaeracht ar bharrna Léime agus ná beadh sé thar n-ais roimh an oidhche nach mór. Amach leo agus thánadar air ar bharr na Léime agus mharbhuigheadar é gan truagh, gan taise, gan trócaire. Thugadar a chorp go dtí an abhainn a théidheann tré Chúimín i mBunán agus chaitheadar isteach i bpoll doimhin é. Annsan theicheadar agus ní raibh [a] fhios ag aoinne cérbh iad na daoine a mhairbh é. Nuair a bhraitheadar -muinntir an pharso[i]n gur marbhuigheadh é, chuadar á lorg acht tháinig an teip ortha. I ndeire na scríbe sholáthruigheadar
    Priest's Leap, Co. Kerry / Co. Cork
    Máire Ní Cúrnáin