School: Tulca (roll number 1396)

Tullaha, Co. Kerry
Mícheál Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    ach Béara do dhéanamh amach. Dubhairt an sagart go raibh leitreacha aige ón Róimh le haghaidh an tsagairt agus go bhfeicfeadh sé a mháthair agus Eibhlín leis. [D']fhillfeadh sé annsan agus chómhnóchadh sé ann an fhaid is [a] leogfadh na saighdiúirí é.
    Seo fé dhéin an Bhonáin iad agus ar a ngabháil suas bhóthar chnuic na hEasca chualadar capaill ag gabháil anuas 'na gcoinnibh. Léimeadar ar leathtaobh chun go rabhadar tharsta. Nuair a shroiseadar tigh a máthar, fuaradar máthair Eibhlíne ceangailte go docht i seomra agus an cleas céadna ar an gcailín aimsire sa chisdin. Bhí gobán éadaigh i mbéul na beirte le heagla go gcloisfidhe ag screadaigh iad. An oidhche san dubhairt an cléireach gur fhág sé an sagart in Innis Faill ar an dtaobh thiar de Bhonán.
    I ndeire na hoidche sin ba mhór an gleo, spórt agus scléip a bhí ag Randum, Crochubhar na Coille, Crochubhar na Sgaoilte i dtigh Nell.
    Pádraig Ó Súilleabháin
    Fear poist