Scoil: Cromán (C.) (uimhir rolla 12821)

Cromane, Co. Kerry
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tháinigh bean a tighthe agus tubáil breág glan aici chuir sí an staimpí isteach ann agus dáisg sí le na dhá láimh é.
    Nuair dáisg sí é do bhuail sí in áirde ar an mbórd é agus annsan do dhein sí arán de agus nuair a bhí an t-arán deunta aice do.
    Do chuir sí an greidill ar an dteine agus do chuir sí an t-arán ar an ngreidill agus nuair a bhí an t-arán bacálta b'é an t-arán maith é féin.
    Máire Ní Shéaghdha
    Lónart.
  2. Greatáir isteadh an gléas a bhíodh ann fadó chun prátaí do greata.
    Níghtí na prátaí agus an greatáiir agus seríobtaí corcán mór staimpí.
    Gheibhtí éadach garbh agus d'fhaoist amach an t-uisce as an staimpí.
    Buailtí ar an mbórd agus cuirtí fó-cupán plúir tríd an steaimpí agus deintí císte agus cuirtí síos ar an ngreidill é.
    Nuair a bhíodh sé bácálta do bhuaileadar cúcha ar an mbórd é agus pláta ime agus sin sórt arán a bhíodh ann fadó
    Do meileadh an coirce sa bhaile le bróinte.
    Sé an mhuileann a bhíodh ann fadó ná dhá carraig cluic agus iad pollta mion agus do chuid coirce do chuir isteach i gcorcán ós cionn na teine.
    Clár d'fhágailt annsan
    1. products