Scoil: Barrow (uimhir rolla 11850)

Barrow, Co. Kerry
Ml. Ó hUallacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tháinig Sasanach go dtí an áit uair agus chualaidh sé idtaobh na cloice. Ní chreidfheadh sé sa an sgéal. Thóg sé an chloc agus chait sé amach sa bhfarraige í. Ar maidin bhí an chloch tharnais san umar arís. B'ait leis é sin, ach ní chreidfheadh sé ná gur chuir duine eile tharnais í i rith na h-oidhche.
    Nuair a bhí sé ag dul abhaile go Shasana thug sé leis an chloc, ach níor fhan sí aige, tháinig sí tharnais arís go dtí na h-umar i mBínn a Phuill, agus thug an Sasanach suas an sgeal.

I mBearla bhí Pádraig ag innsint na sgeal dom ach nuair a sgriobhas síos iad ar theacht abhaile dhom i nGaédhilg a sgríobhas iad. (M. O'h)
  2. There is a little stream a short distance to the North West of the village of Ardfert. It springs from the ground at the foot of a steep hill called Taighis. In the Penal times a priest was celebrating Mass here one day in the Cromwellian times. Suddenly a large no. of soldiers appeared with blood hounds
    Mícheál Ó hUallacháin
    Paddy Shea