School: Barrow (roll number 11850)

Bearrúin, Co. Chiarraí
Ml. Ó hUallacháin

1. (no title) (continued)

Bhí linn Tighe i mBaile Taidhg (Ballyheigue) i n-aice le Ceann Ciarraí

(continued from previous page)
    faire feachaint an dtiocfhadh aoinne ag triall ar an gcómhrainn. I lár na h-oidhche d'eirig ceathrar fear aníos as an bhfarraige fé bhun na faille agus thánghadar aníos mar a raibh an cómhra, ach nuair a chonnaiceadar an bhean sgeinneadar ó'n a radharc, agus níor tógadh aon chómra le muinntir Corridan ón bhfaill ó shoin. Pádraig O Séaghdha ainm an fhir a thug an sgeal so dhom. Aos 53 bliadan. Slíghe bheatha - sglámháidhe, rugad agus tógad é agus chaith sé a shaoghal i mBárrnadh. Sean duine ó Bhaile Thaidhg d'aithris an sgeal so do a dúbhairt sé.
  2. Seo sgeal eile dúbhairt sé líom an lá ceadhna. Sean duine ó Bhaile Thaidg dárabh ainm Paidí O Connaill a dúbhairt an sgeal leis féin nuair a bhí sé na bhuachaill óg.
    Beal a Phuill an ainm atá ar pháirc, i mBaile Thaidgh agus tá saghas umar cloice sa pháirc. Umar níos mo ná buiceád mor iseadh é a duúbhairt sé. Tá cloch bheag cruinn istig ann. Fadó bhí mainistir san áit ach níl a rian ann anois. Umar baistídhe do beadh an umar so uair. Dá n-aistreóchfaí an chloch bheag atá stig ann bheadh an chloch san umar arís ar maidin.
    Mícheál Ó hUallacháin
    Pádraig Ó Séaghdha