Scoil: Barrow (uimhir rolla 11850)

Bearrúin, Co. Chiarraí
Ml. Ó hUallacháin

Ar an leathanach seo

1. Sé an ainm atá ar an gceanntar thart tímcheall na sgoile annso ná Cárruadh. Deirtear gur tugadh an ainm sin ar an áit ó naomh a bhí na chómhnuidhe annso fadó dárab ainm N. Cárintus. Tá lios i ngiorracht ceathrú mhíle don sgoil annso agus "Lisín Chárúin" an ainm atá air. Deir na daoine annso liom gur tugadh an ainm sin air ón naomh. Tá trí fáiní thart tímcheall an leasa, fáiní móra cré. Ní bhfuairtar aon stair ó's na daoine i dtaobh an leasa so ná i dtaobh an naoimh.
    Ar an dtaobh thoir den mbaile seo tá faill árd agus istig ar thaobh na faille tá trí puill móra agus tá sé ráidhte go bhfuil poll fé thalamh (tunnel) ag dul ón áit sin go dtí an dtaobh thiar den mbaile, faid dhá mhíle no mar sin, agus go mbíodh smugléireacht ar siúbhal go mor ann fadó.
    Ar an dtaobh thiar den mbaile tá faill mhór árd mhéisgreach ar bhruach na farraige. Tá poll sa bhfaill sin ar a dtugtar 'Poll a' Ghabhair'. [?]
      1. filíocht
    Mícheál Ó hUallacháin