School: Breac-Cluain (B.) (roll number 16217)

Brackloon, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

Bí fear ann tamall ó shoin agus bhí lios na ferim.

Bhí fear ann tamall ó shoin agus bhí lios na fheirm. Do thug sé cead do dhuine eile ná raibh aon talamh aige prátaí do cur sa lios. Nuair a bhí sé ag cur cré ortha trathnona amháin tainig an fear cuige anáirde ar capall iallait' agus dubhairt sé leis nach cumhang a bhí Éire ort agus teacht annsan do bhí a chuid stoic á chailliúint ag an bhfear gur leis an lios as san amach agus diarr sé ar muintir an leasa agus do cuir sé crainn ag fás timcheall an leasa annsan.
    Do bhí fear ann fadó agus tráthnóna amháin do bhí sé ag tabhairt na mba abhaile. Do bhí sé ag dul thar lios agus do cuala sé leanbh ag béichigh istig sa lios agus dubhairt a mhathair leis eisteacht go raibh na ba ag dul abhaile agus go mbeadh bainne aige. Nuair a chuaidh an fear abhaile dubhairt sé les na seirbhísigh gan aon braon a dhortadh ach nuair a bhí duine á thabhairt isteach i dtig an bhainne do thuit an buicéad as laimh agus do doirteadh é.
    Ó bhéal-aithris Pádraig Uí Cinnéide; Baile na Cúirte: Abha na Scáil. Feic scéalta eile.
    Tógadh síos ; Meitheamh '38
    Pádraig Ó Cinnéide
    22481

Do bí fear ann fadó agus tráthnóna amháin do bhí sé ag tabhairt na mba abhaile.

Do bhí fear ann fadó agus tráthnóna amháin do bhí sé ag tabhairt na mba abhaile. Do bhí sé ag dul thar lios agus do cuala sé leanbh ag béichigh istig sa lios agus dubhairt a mhathair leis eisteacht go raibh na ba ag dul abhaile agus go mbeadh bainne aige. Nuair a chuaidh an fear abhaile dubhairt sé le s na seirbhísigh gan aon braon a dhortadh ach nuair a bhí duine á thabhairt isteach i dtig an bhainne do thuit an buicéad as laimh agus do doirteadh é.
    Pádraig Ó Cinnéide
    Ballynacourty, Co. Kerry