Scoil: Cluain Chumhra (uimhir rolla 15660)

Cluain Chortha, Co. Kerry
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tháinig an captaén & cuid des na márnéalaigh chun an raithneach do sguabadh amach sa bhfirrge ach níor thúisge amuich í ná istig airís i slighe is gur chaitheadar sgaoile léí. Nuair a bhuail an t-árthach talamh thall chuaidh mo dhuine i dtír i New York agus suas an tsráid leis & an raithneach na dheamhaig . Chonnaic na póilíní é & a ghas raithnighe gabhadar é & chuireadar i bpriosún é ach má seadh níor gádh dhóibh an gas raithnighe do ghabháilt mar líon an príosún go léir le raithnig & ní mór nár múch sí gach aoinne a bhí sa phríosún. Cuireadh anall arís é. Is amhlaidh a bhí sgéala roimis ag an gCóibh go raibh beirt cómharsan ó'n mbaile seo 'gainne imthighthe gan aon tuairisg ortha, ná bídís ag réachtaint ró-mhaith le na chéile & gur dóithighe gurb'amhlaidh ídígheadar féin a chéile. Tugadh abhaile mo bhuachail & chonnaic na daoine an raithneach na dheamhaig. Chuadhadar go dtí páirc na raithnighe, cuarduigheadar & fuaradar an corp go doimhin i dtalamh fé'n raithnig. Daoradh cun na (croise?) é mar nár chuimhnigh sé go raibh Dia i naon chor ag faire air nuair bhí sé ag déanamh an mharbhú ach chuir Dia anúil do go raibh & go bhféacaidh.
    AT0780: The Singing Bone
    Muiris Mac Gearailt