Scoil: Cluain Chumhra (uimhir rolla 15660)

Cluain Chortha, Co. Chiarraí
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus ritheadh sé isteach airís agus bhuaileadh sé hailicí dá cheann ar an gcairrg. Bhí an gréasaidhe faid gach n-fhaid istigh fé'n gcab agus an t-iocras agus an fuacht ag breith air. Ráinnig go raibh meanuithe na phóca aige agus nár cheangail sé do bharra a mhaide é le snáth-céarach a d'fhan na phóca. Prioc sé an tarbh cúpla uair leis ach ní suaimhneas a tháinig air.
    B'é crích an sgéil é gur phrioc sé an dá shúil as an dtarbh leis an meanuithe. Seáp dár thug sé amach chuaidh sé ádhbhar éigin as an slighe agus nár shleamhnuig sé ar lic a bhí ann. An Dia mé nár baineadh na cosa uaidh agus cuireadh ar fleasg a dhroma é - sa strampáil dó nár chuaidh sé le haill. B'in fuasgailt ag an ngréasaidhe bocht.
    Mícheál Ó Súilleabháin, Baile'n Aistínig, feirmeoir 70 bl.
  2. A trí sa seacht ar theacht a' ré is an Déardaoin deirneach de'n tseann-ré. (Is gnáthach go leanann an aimsir dá réir)
    Ba mhór le máirnéalaig ré Shathairn a theacht uair sa seachtú bliain. Bhí an droch theist ró mhór uirthe. Ach i mbliana (1924) an bhliain is measa is dócha dár shéid riamh ó'n spéir, ré Shathairn dob'eadh ré Fhéile Pádraig, ré an Iúil agus ré fhéile Michíl. Tagann Féile Michíl seachtmhain roimh Aonach an Chláir an 4dh lá d'October.
    Pádraig Ó Súilleabháin 1924
    Is ionann ré agus eitir (sé sin go dtrághann an taoide de réir mar éirigheann an ghealach agus nuair a bhíonn sé go hárd sa spéir go mbíonn eitir(=banc gainmhe sa tráig)mhór nó tráig mhór ann (Idem
    Máire Bean Uí Ghribhthín
    An Fheothanach, Co. Chiarraí