School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. (continued from previous page)
    Badhad naomhóige 1919: Sa bhliain 1919 do bádhdaidh Séamus Óg Firtéar i g-Cuan Áirt na Caithne. ÓCathair caoin parróiste 'n Firtéaraigh do b'eadh é. Bhí sé féin agus beirt eile ag iasgach - Seán Firtéar ó bhaile uachtrach a tháinig saor ach a fuair bás ó shoin i mbliain 1935 agus Micheál ach tSithig ó sna Gortadubha. Bhí an naomhóg ró lán d'iasg agus d'iompuigheadh a béal fúithe. Thuit Séamus Firtéar amach as an naomhóg agus do sciobh an taoide lei é, ach choimeád an bheirt eile i ngreim agus thángadar saor. Ní bhfuaireadh corp Shéamus Firtéar ar shon gur deineadh cuardach dian de ló ist oidhche ar feadh i bhfad. Aon eirghe níor dhein sé & níor chaith an taoide isteach é ar aon tráigh aige baile ná i gcéin.
    Badhadh Bháid 1936: Sa bhliain 1936 do briseadh bád iascaigh ó'n bhFrainnc i naice Ceann Sléibhe i nDún Chuinn. Bhuail sí i gcoinnibh carraige agus briseadh an chuid ba mhó di. Chuaidh na máirnéalaigh thar n-ais go dtí an Fhrainnc. Fuair muinntir na h-áite mórán raice aiste.
    Bádhadh duine: Do bádhadh duine de mhuinntir Sheaghdha ó Leaththaoibh - ní cuimhin le m'Dhaid cad í 'n bliain - tamall amach ó bhéal Faill an tSrothéain. Bhí triúr sa naomhóig is amhlaidh a bhí téad róid á tharrac aca. Bhí an téad i ngreim & an triúr ag tarrach ar an dtéid. Bhí mac
    Siobhán Ní Mainín
    Diarmaid Ó Curáin