Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhóthair san áit seo, agus tá a uaigh le feiceál go dtí an lá indiú. Cailleadh fear agus a thriúr mac ag Fearnacht i n-aice le Cornamóna agus fágadh ar an talamh iad nó gur leagh siad mar í raibh aon duine eile beo ar an mbaile ach iad. An uair sin ní raibh na daoine i n-ann a gcíos a dhíol agus díbreadh go leor díobh.
    Bhí go leor tighthe idir an Ceathramhadh Garbh agus an Mám an uair sin, ach níl teach ar bith anois. Nuair a bhí an droch-shaoghal thart agus gach rud mar a bhí sé ariamh roinn an Rialtas an talamh sin ar gach duine sa gCeathramhad Garbh agus tá sé acu fós. Sin é an t-am freisin a bhánuigheadh Druim Snámh. Níor fágadh ann ach clann amhain. Annsin tar éis tamaill tháinig na daoine atá in a gcomhnuidhe ann anois ann.
    B. Ní Chonaire, Cloigcheam
    Brighid Ní Chonaire