School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    d'téigheadh siad ar ais ath fataí annsiun bhí siad chomh gann sin. Bhí an saoghal go h-an dona ar fad. Ní bhíodh acu ath teach bheag agus b'féidir ochtar no naonbhar insan teach sin agus gan air act fuinneóg bheag amháin agus sé an sórt doras a bhíodh acu cnap raithnaigh caithte in áit dorais. Bhí sean sgoil protustúnach i Dún. Duine ar bith diontuigh an creideamh gheobhadh sé a sáith le n-ithe innte. Mar sín féin ba bheag duine glac an creideamh protustúach.
    Deir na sean daoine gur athruigh an saoghal an mhór ar fathar mhar bhiodh sé fadó. Nuair a feicheann siad a bhfuil le n-ithe ag na daoine anois séard abrann siad da m'bíodh siad ann am an gorta móir go n-íosfadh siad bhiaidh nach ionfhadh siad anois. Bhí oct milliún daoine
    Áine Ní Shomacháin
    Cill Bhríde, Co. Mayo