School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Tá go leor ainmidhthe allta ins an áit seo. Is aid na coiníní, girrfhidhe na sionnaigh, na h-éasoga.
    Ainmhidhe beag bideach iseadh an coinín. Ní mhaith leis na daoine é mar bhíonn sé ag ithe an chabáiste orra. Bíonn go leor acu ins na coillte.
    Comhnuidheann siad i mbrocha. Ní feiceann amuigh é act go moch ar maidin agus go mall trathnóna. Ní theigheann se i bhfad ó na áit comhnuidhthe. Tá sé an scáchamhail act má féin tá sé indhan díoghbháil a dhéanamh.
    Níl mórán dtiffeareacta idir an girrfidhe agus an coinín act go bhfuil an girrfheadh níos mó agus tá sé indhan rithe níor mire.
    Níl mórán measa ag na feiliméara ar an sionnach goideann sé na h-uain óga san Earrach agus goideann sé na cearca agus na lachann. Sé sin an fáth
    Máire Ní Aodhagáin
    Cill Bhríde, Co. Mayo