Scoil: An Tráigh Bhán (uimhir rolla 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go raibh easgann nimhe fhaire. Deir siad go raibh duine éícint ag dul ag tógháil an phota óír agus gur rug an easgann nimhe air agus gheár sí a lámh agus níor b' fhuair sé biseac gur cailleadh é. Tá deanamh cruinn ar an loch agus tá gilcaí ag fás timcealll uirthí.
    Tá go leór sean dhaoine ann ós cíonn ceithre sgóír bhliadhanta d'aois. Níl duine ar bith as cíonn céad bliadhain ach aon dhuien amháin. Sé an t-ainm atá uirthí Barbara Ní Flaitbheartaigh. Tá sí céad agus trí bliadhna d'aois. Ní sí in dan sliubhal anois agu níl mórán cainnte aice. Baineann na daoine gúísach ar an sliabh agus sé an cineál móna a baineann siad sgracharachaí. Téigheann na daoine óga ag obair dóíbh fhéin gach Samradh i smó a imthígheann siad. Tá Teampall agus roilig amháin ann agus tá sé déanta le taobh na fairrighe. Deir na sean ndaoine go bé Pat Maola (?) a rinne.