School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. Deirtear nuair a bhí Naomh Pádraig ag ruaigeadh na ndiabhal do'n chruaich go bhfuair sé an-anró uathab. Bhí siad dibrighthe uilig aige acht muc agus bhí sí ag cinnt air. Acht d'iarr sé congnamh ar Dia agus ba gearr gur caitheadh cloch anuas as na flaithis chuige. Chuile uair dá gcaitheadh sé an chloch leis an muic rithead sí uaidh. Bhí sé á cur indiaidh a cúil go ndeachaidh sí amach i Loch Dearg agus báitheadh ánn í. Tá leath do'n Loch glas agus an leath eile dearg mar gheall gur ann a bháith Naomh Pádrg na diabhail. Tá an áit ar báthadh iad dearg len a gcuid fola.