School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway

1. Ainm an duine a bhfuarthas an sgéal uaidh:- Máire, Bean Ní Fhineachta.
    A seoladh:- Doire Fhatharta, An Cheathramha Ruadh.
    A Aois:- 57 bl.
    A Gairm-bheatha:- Bean Fheilméara.
    An áit 'nar (to) rugadh & 'nar tógadh é:- Rugadh is tóigeadh san áit a bhfuil a chómhnaidhe ó shoin, i nDoire Fhatharta, An Ceathramha Ruadh. Ón h-athair a chuala sí na sgéalta nuair a bhí sí ag éirighe suas 'na gasúr.
    An Sagart Dubh
    Bhí fear ann fadó agus bhí mac leis 'na shagart. Bhí sé 'na chomhnuidhe insan teach in éinfheacht len a athair. Annsin san óidhche bhíodh daoine ag teacht isteach agus bhíodh siad ag cainnt ar go leór rudaí agus níor mhaith leis an sagart a bheith ag éisteacht leobhtha. Lá annsin dubhairt sé len a athair go gcaithfeadh sé teach a dhéanamh dhó. Annsin rinne a athair teach dhó sgathamh maith óna theach fhéin agus ní bhíodh aon duine ag teacht go dtí é.
    Óidhche sneachta nuair a bhí an sagart réidh le dhul a choladh buaileadh
    AT0756B: The Devil's Contract