Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tuitim anuas sa soitheach a bheadh faoi agus d'fháisgidís annsin in éadach glan é agus bhíodh béilí acu an uair a bheadh sé bruithte.
    Bhí daoine luath láidir sgufánta ann fadó. Seárd a bhí ghá dhéanamh sin ná an bheatha. Bhíodh go leór daoine ann an t-am sin mar ní raibh siad ag cur deireadh len a saoghal le rudaí deasa mílse mar atá siad anois.
    Ní dhéanaidís acht bruithneóga a chaitheamh síos sa teine nuair a thigeadh siad isteach as an ngarrdha. Iad sin a ithe agus bualadh amach ag déanamh a gcuid oibre. A theacht isteach nuair a bheadh sé 'na oidhche agus má's bó nó cúpla bó a bheadh acu a réidhteach.
    B'fhéidir gur píosa do cháicín bruithte ar tlú agus iad buidheach beannachtach faoi'n méid sin fhéin a bheith acu. Bhíodh siad ag cárdáil agus ag sníomhadh a gcuid bréidín.
    Is iomdha cineál béile a bhiodh ag daoine fadó nach mbíonn againne anois. Comh maith le bactstaoi bhiodh min-bhuidhe agus min-choirce agus cineálacha eile
    1. products
    Seán Breahnach