School: Cloigeann

Cleggan, Co. Galway
Seán Ó Fathaigh

shuidheadh siad ar clocha agus ar bhoscaí ins na scoileann eile.
    Do bhíodh na múinnteóirí timcheall trí nó ceathair bliana i ngach áit. Ceap na daoine gur scoláirí maithe iad.
  2. Tá áit in aice an Chloiginn Imloch agus sé an leas-ainm atá ar an áit seo "Baile an Bhrocáin". Bhí sgoil san áit fadó ag na protastúnaigh. Bhí múinteóirí san sgoil seo agus do bhíodh siad ag múineadh na bpáistí gcaitoiliceach a fuair siad ar an mbóthar. Múinteóirí ó Shasana do bhí ionnta sé an t-ainm a bhí ar an gcéad duine na Percus. Bhíodh siad ag dul thart agus ag tabhairt bídh do na daoine agus do chuirfeadh siad na paistí isteach san sgoil seo. Do mhúineadh siad iad gach rud ag baint leis an eaglais
        1. buildings
    Stiophán Ó Tuathail