Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

ar bó nuair a bhíos sí taréis laogh do bhreit.
    Ainmhidhthe beag ruadh é an mada crainn. Maireann se ins na coillte agus bionn se leimread ó crann go crann is doigh gurab é seo an fáth a tugadh an mada crainn ar. Bailiogheann sé cno ins an bhgoghmair gus cuireann se i n-aon carnán amhain iad. Codhluigheann se an cuid is mo d'en Geimhreadh acht anois agus arist duisigheann sé agus iteann cuid de na cnó. |deanann se a nead ar stumpa de shean crann agus leigeann sé amach a cinn oga ann.
    Ainmhidhthe granna é an grainneóg. Tá cludhach mór de deilginí ar a dhruim. Maireann se ins na sgeacha agus ins na claidheacha. Itheann sé ubhla agus fataí. Tá cloigeann ar ar nos muice. Ní féidir lé mada na lé rud ar bith a dhul i n-aice leis. Teigheann sé isteach ins an clúdach sin agus bíonn cuma cruinn ar ar nos liathróide. Is minic beirtear ar an grainneóg i suil ribe freisin. Tá an
    Mícheál Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway