School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. Aon uair amháin bhí fear in a cómhnuidhe í nGaillimh. Seán an tainm a bhí air. Bhí sé ann bocht agus bhí a mháthair caillte. An lá seo agus é ag dul thart ní raibh leath pinghin dearg aige agus bhí sé lag leis an ocras. Chuaidh sé isteach í siopa agus diarr sé builín ó'n bhean, agus cá bhfuil an tairgead arsan bhean. Ó! Níl leath pinghin agam in mo phóca agus tabhair dom an builín agus béidir go mbeidh an tairgead agam amáireach. Ar aon caoí fuair sé an builín agus fuair sé sgilling istigh ann. Chuaidh an fear go dtí an siopa an céad lá eile agus thug sé leath an airgead don bhean. Níor thóg an bean aon airgead mar bhí Seán ann bhoicht. Ceannuigh Seán builín eile leis an airgead agus bean lághach do bead í agus níor thóg sí an airgead. Fuair Seán sgilling eile ins an mbuilín í gan fhios don bhean. Bhí Seán ag déanadh sin ar feadh tamaill fada agus sa deire bhí go leór airgead aige agus ceannuigh sé cúpla beidhthigh agus nuair a bhí siad go maith díol sé iad agus fuair sé airgead maith le h-aghaidh iad. As sin amach bhí go leór airgead ag Seán.
    Síghle Ní Coileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway