School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    do theip air mar an gcéadna. Do thríall gach duine acú agus do theip ar an gclann go léir. Annsin do rug an t-athair ar an mbeart sgaoil sé an gad de agus bris sé gach slat faoí leith díobh.
  2. Uair amháin bhí fear darbh ainm Seán Ó Seóigh agus a inghean in a chomhnuidhe in aice le Tuama. Gach oidhche théigheadh sé ar cuairt go teach a bhí tuairim is míle ó a theach féin. Ar oidhche Shamhna chuaidh sé amach ag cuairt mar ba ghnáthac leis. Dfág sé a theac féin luach go leór. Acht nuair a bhí sé ag abhaile bhí sé timcheall a h-aon dhéag a clog nó mar sin. Ar a bhealach abhaile bhí air dul tríd coill. Bhí sé ag siubhal leis agus é ag feadaigheal dó féin. Nuair a bhí sé istigh i lár na coille chuala sé torann mar a bhéadh duine ag bualadh rud éigin le casúr. Nuair a tháinigh sé go dtí an áit as ar tháinic an torann connaic sé an fear ba luadha dá bfacha sé ariamh. Bhí sé ag déanamh bróigín beag. Rug Seán air agus nuair a dhearc an sídheóg thart thug sé léim leis an eagla a tháic air. Diarr sé
    Áine Ní Craith
    Padhraigh Ó Comáin