Ballyglass South, Co. Galway
Múinteoirí:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na sgoiláirí dhá phinghin nó trí pingne don mhúinteóir agus na páistí nach mbíodh airgead acú tugadh siad buidéal bainnne, nó im, nó uibeacha do mar táille.
    Ní raibh an múinteoir in choigcríoc. Feilméar beag a bheadh é - ní raibh act gairdín aige - acht bhí sé in-a sgoláire maith, agus thosuigh sé ag múineadh in-a theach féin.
    San mblíadhain 1871 fuair mathair Seain Uí Fionnain bás agus chuaidh sé féin go Shasana. Annsin b'eigin d'a scoláirí dul go Baile Líam mar a raibh sgoil mhóta ag fear dar'b ainm dó Mach Uí Caiside.
    Bean Uí Mhairnil a dubhairt na rudaí seo domsa. Tá sí in a comnuide í mBaile Dhá Gheagh agus tá sí ochtmhad is a cúig bliadna d'aois anois.
    Cait Ní Gríobhtha
    Bracla
  2. Bhí sgoil mhóta ins an mbaile seo sé sin i gCill Cuaile acht an duine ata ag tabhairt an t-eolas seo dhom níl eolas ar bith aige faoí an gceann sin. Sean fhear 'seadh é, Aindréas Ó Cuinn is ainm dó atá 77 bliadhain d'aois, agus dubhairt se liom go ndeachaidh sé go sgoil móta a bhí suidhte i Rusdáil. B'é Patch Iagó an mhuinteóir duine chomharsan an bhaile atá
        1. buildings
    Eibhlín Ní Ríain