An Baile Glas Theas, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    San Samhradh bá bheag sgoláire a thagadh ar sgoil, acht san nGéimhreadh thaghadh dáfhichead duine - cuid aca suas le 18 go 20 bliadhna d'aois. Ní bhfuigheadh siad laethe saoire i naon chor agus dfanacdh siad sa mbaile gan cead, mar san am sin ní raibh foiréigean ar na daoine a bpáistibh a chur ar an sgoil. Dfanadh siad sa mbaile nuair a bhiodh siad ar easbaidh lé linn an Earraigh agus san Samhradh agus san bhFóghmhar nuair a bhíodh a lán oibre lé déanamh. Bhaintí usáid as dhá leabhar - leabhar lithridheachta agus leabhar leightheóireacht.
    Dubhairt céile Mic Uí Chiunn go ndeachaidh sí do'n sgoil mhóta cúpla lá a bhí i nGort Mór agus Risteárd Ó Chorra an t-ainm a bhí ar an mhuinteóir
    Bhí teach aige ar nós tighe "Patch" agus bhí na riaghlacha ceadhna ag Risteárd a's a bhí ag Patch.
  2. Chonnaic m'athair féin an sgoil móta i nGort Mor
    Ní cuimhnigheann leis leabhar ar bith a bhíodh aca act Reading Made Easy - "Read a Ma Daisy" ghlaoidhtí air. Bhíodh na ba sa seomra céadna leo - ie sa gcistín. Tá m'athair 75 bliadhain anois.
        1. foirgnimh
    Brigid Uí Náradaigh