School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (continued from previous page)
    é go ceann lae is bliadhna". "Nuair a osclóchas tú é beidh tú i ndon chuile chinéal galair do leigheas agus beidh slighe maireachtála go h-éag agat". "Má chaitheann tú urchar ar an oileán ní bheidh mórán dhá bhárr agat agus cuirfidh tú deire lé nár slíghe bheatha". "Tá go maith" arsa an fobhailéar agus do ghlac sé an leabhair uaidh. Lé iompódh boise bhí an t-oileán as a radharc.
    Chuaidh an fobhailéar abhaile agus chuir an leabhar i dtaisge. Faoi cheann leith-bhliadhna buaileadh síos tinn a bhean. D'fhosgail sé an leabhar mar cheap sé go bhfuigheadh sé fios ann ar céard a bhí ag dul dá mnaoi. Nuair a d'osgail sé an leabhar ní raibh a leath sgríobhtha acht mar sin féin léigsigh sé í. Uaidh sin amach bhíodh sé ag dul timcheall mar dhochtúr ag leigheas galair agus ag gearradh páistí.
    Creideann na daoine fós go bhfuil an t-oileán lé feicéal idir sinn agus Árainn Oidhche Chinn an Dá Lá Déag. Ní fheictear é
    Bairbre Bean Uí Maoil Eoin
    Baintreach