School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (continued from previous page)
    leis agus thug sé an cáca is fiche leis. Bhí sé ag siubhal is ag síor-shiubhal nó gur bhuail ocras é agus shuidh sé síos agus d'ith sé an cáca is fiche. Bhí sé ag siubhal aríst agus chonnaic sé teach i bhfad uaidh agus ní i ngar dhó. Thriall sé ar an theach. Bhí sé na dhubh oidhche faoi'n am seo agus nuair a tháinig sé isteach ins an teach chonnaic sé sean-fhear agus triúr fear óg agus cailín óg cois na teine
    Bí an triúr fear óg stróichte stiallta ó na chéile agus bhí a gcuid lámh agus a n-éadain gearrtha míllte. Bheannuigh mac na baintreabhaige agus bheannuigh an sean-fhear dó go múinte mánla. Dubhairt an sean-fhear leis suidhe acht dubhairt sé nach suidhfeadh sé nó nach seasfadh sé go mbeadh fhíos aige cé'n fáth a raibh an triúr fear óga chómh stróicthe giobalach sin. D'innis an t-athair dó gur bé an chaoi a raibh a thriúr mac ag troid lé bliadhain is fiche lé fathach a bhí na chómhnuidhe ins an Domhan Thoir. "Tá siad ag troid leis an bhfathach an fhad sin bliadhanta" adeir an t-athair "agus tá sé ag fágháil an bhuaidh orra i gcomhnuidhe".
    Annsin d'fhiafruigh mac na baintreabhai[ghe] den mhac ba shine cá raibh a chlaidheamh ag[us] theasbáin an mac dó í. "Is maith í do
    Peadar Ó Briain
    Feirmeoir