School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

Croise air gach uair agus é a chur air gach maidin go mbeadh sé imthighthe.
    Dhá mbeadh sgoilteóga ar chois duine agus dá ndóirtfeadh sé braon de choinnil bheannuighthe uirthe do leigheasóchthaí í.
    Dá ngearradh duine a chos nó a lámh dhéanadh na daoine Comhartha na Croise os cionn an ghearrtha agus leigheasfadh é sin an ghearradh.
    Duine a chuimleóchadh al-suacan (arc luachra) dhá theangain trí h-uaire bheadh leigheas ar dóighte aige. Dá ndóightí duine agus dá gcuimligheadh an duine go mbeadh an leigheas aige a theanga de'n áit ar dóigheadh an duine ní bheadh aon cheó air.
    Dá mbeadh tinneas fiacal ort ba cheart salann do chur in do bhéal. Uaireannta cuireann daoine sugha as an similéar thart ar an bhfiacail a bhíos tinn.
    Dá mbeadh slaghdán ar dhuine is maith an rud bainne reamhar nó bláthach do bhruith le min-choirce agus siucra agus é d'ól chomh té agus is féidir.
    Dá mbeadh riosta nó caol-láimhe duine leonta sé an leigheas a bheadh air ná a chur faoi uisge a bheadh ag rith nó at tuitim le fánaidh.