School: Garrdha (roll number 12721)

Garra, Co. Galway
Liam Ó hAnnracháin

1. Sgéal Grinn
    Bhí fear óg darbh ainm Tomas Mac an Righ ag dul go Tuaim oidhche amháin. Oidhche dubh dorca do bhí ann agus o bhí se sa meadhon Gheimreadh bhí sioc mór ar an talamh, agus bhí sé an fhuar. Bhí chapall óg fiadhaín aige agus eart.
    Ag teacht in aice leat le Toher do chonnaic sé solus mór breágh. Bhí teach gar don áir agus shíl sé gur ins an teach sin a bhí an solas. Ar sroicint an áir do, bhí an solus ag eirghe níos deise agus níos breágcha gach noiméad. Tóg sé amach a phíopa agus dubhairc sé go rachadh sé tsreach acht bhí an chapall fiadháin. Ar an toirc sin chonnaic sé fear og caol, taobh amuigh. ‘’Cé caoí bhfuil a Tomais’’ ar seisean.‘’Maith go leor’’ arsa Thomais. ‘’Nach fuar an oidhche i’’ Is fuar go deimin’’ achr tá teine mhaic istigh annsin? Isteach leat agus téidh tú féin,, ‘’Is mian liom mo píopa do bheargabh achr os rud é go bhfuil capall fiadhain agam ní feidir liom’’ ‘’Nó bíodh faithchios ort? ní eorrochaidh an capall’’ fadh is atá mise annseo, isteach leat.’’
    Chuaidh sé isteach agus bhuail sé ar an doras. D’oscail sean shear é acht níor áithnig sé é. Annsin chonnaic sé teine mhór agus bord mhór i lár an urláir ag sineadh ó cheann go ceann an tighe. Bhí suas agus anuas le scór fear thar timcheall air agus
    Sorcha Ní Fhathaigh
    Tomás Mac an Ríogh