School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bhí go leor ainmhithe neamh shaoghalta thart timpeall na h-áite seo fadó. Bhí siad ann fíadhain, agus mar gheall ar sin bhí faithcíos ar na daoine orra. Bhí mo athair sg dul trásna na páirce fadó. Bhí an oidhche an dubh. Chonnaic sé fear mór láidir. Bhí fear eile in aonfacht leis, agus ní bhfáca an fear eile chor ar bith é. Ní raibh aon faithcíos ar bith ar. D'imigh sé abhaile agus ní fhaca duine ar bith aríst é. Bhí reilig ins an áit céadna, mar atá anois bhí fear eile a siúbhal an bóthar fadó, ag dul go Gaillimh a bhí sé agus bhí mála ar an gcapall aige. Bhí an mála an tromh, acht fir móra a bhí ann an t-am sin. Nuair a bhí sé in aice le Gaillimh thuit an mála síos ins an mbothar. Chuir sé an mála súas arístt. Dubhairt se má thuitheann sé aríst íocfaidh sé ar thuith sé aríst, agus thaitnich rudh amach as an chlaidh gan aon cloighin. Thosuigh siad ag troid ansin
    Séamus Ó hÉidhin
    Drumgriffin, Co. Galway