Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Tá pioctiúrí agus crosannaí naomta agus rudaí eile naomhta i achan teach i nÉirinn.
    Gnídheann na daoine crosannaí amach as fioghacha oidhche Féile Brígdhe agus crochann siad suas iad lá ar na bhárach. Cuirtear cros i achan seomra sa teach agus cuireann siad ceann i achan teach beag amuigh fósta.
    Tá cúpla cinéal uisge istoigh againn. Uisge Tobar a Dúin, uisge Tobar Naomh Madógh, uisge as an Cnoc, agus uisge Locha Deirge agus uisge coisreachtha. Bhéireann na daoine an t-uisge sin leobhtha nuair a bhíonn siad ar thuras chuig na toibreacha sin. Béireann na daoine Uisge as Tobar Naomh Madóg ar Aoine an Chéasta.
    Nóra Nic Ghiolla Cheara
    Dumhaigh Mhór, Co. Donegal