Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhíonn an ghealach leath chumsaighthe leis na spéirí; nuair a bhíonn na realta le feiceal sin comhartha go bhfuil aimsir mhaith ag teacht. An ghaoth is cionntach leis an bhoglach.
    Nuair a bhíonn stoirm ag teacht aithnigheann an cat; toisigheann sé a sgribhadh an dorais agus tuinnigheann sé a thoin leis an teinidh. Comhartha mór stoirme an séideadh anuas sa t-simleoir; ma tidheann tú tuar ceatha ag teacht agus ma tidheann tú í tráthnóna sin comhartha mór fearthanna.
    Comhartha mór eile na geacha fiadhne a bheith ag teacht anoir go luath, go bhfuil aimsir olc ag teacht. Rud eile deirtear nuair a bhíonn an suiche ag tuitim anuas an similear. Agus deirtear fósta gur comhartha mór stoirme an fhairrge a bheith mór agus na h-éanacha a bheith ag eitil go hárd. Seo cuid de na h-éanacha a théigheann amach ar doimhneacht na fairrge nuair a bhíónn stoirm ag teacht, an muirean, agus an crudhain agus an leitheann.
    Bíonn tormann mór ag na lochlanna agus ag na h-aibhneacha sin comhartha fearthanna. Deirtear gur comhartha mór stoirme na cuileogaí a bheith ag eitil go h-árd.
    Sorcha Ní Shiadhail
    Siadhail