School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Is é an t-ainm atá ar mó cheanntar, an Baile Úr agus tá sé i bpáraiste Ros Guill. Níl mórán toightheach sa'n cheanntar anois, suas le seacht dtoighte. Is é an sloinneadh is coitcheann na Mac Laithbheartaigh agus na Mac Giolla Chearra. Níl ann acht sean bhean amháin agus sean duine amháin. Ní labharfaidh a dhath Gaedhilge roimhe seo agus níl siad ag labhairt mórán Gaedhilge go fóill. Tá cuid mhór sgéaltaí aca fá rudaí a thuit amach i bhfad ó shoin. Níl mórán ballógaí ar an bhaile acht tá ceann amháin ann acht tugadh ar siubhal na clocha aistí. Is é toighte ceann tuighe is mó atá ar an bhaile agus ní rabh coillte ar bith ann fadó. Roimhe an am seo bhí cuid mór daoiní ag fághailt an áit seo agus ag gabhail go h-Aimeirioca. Tá cuid mhór de'n talamh i mo cheanntar agus níl maith i gcuid dé.
    An Baile Úr, Co. Donegal
    Conall Mac Laithbheartaigh