School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Lucht siubhail.
    Tá cuid mhór daoine ag gabhail thart anois ag díol. Seán Ó Ruaidhrí agus hungraí glen, handsome Padaigh agusn Donnchadh Mac Cnáimhsighe, agus Eoghan beag. An leas ainm atá ar Suffering duck, agus Ó Roarc, agus Elic mór agus a bhean thart agus an bolg dearg, agus Donall Mac Ruaidrí, agus Seán O Maley, agus Éamonn O h-Annluain. Bíonn na fir seo ag gabhail thart ag díol agus ag cruinniughadh agus ag ceol. Bíonn cuid ag díol éaduigh agus má ceannuigheann tú rud ar bith bíonn siad sásta agus d’imthighead siad. Bíonn cuid aca ag cruinnuighad agus má bheireann tú pighinn dobhta bheireann siad buidheachas duit. Bíonn h-Andsome Pádraigh ag ceól i dteach ar bith a mbéadh sé ar loistín ann agus bíonn lucht an bhaile uilig astoig ag éisteacht leis. Tá cuid mhór lucht siubhail agus ólann siad leobhtha. Annsin luigheann siad amuigh ins na cnuic go maidín.
    Bíonn capaill le cuid aca agus cuid eile aca agus ní bhíonn capaill ar bith leobhtha. Bíonn mála leobhtha déanta de shac agus bíonn sé leobhta ar a ndruim. Bíonn fáilte rompa ins an teach a bhíonn siad acht má bhíonn siad ag gabhail thart ró minic go dtí an teach amháin. Ní bhionn fáilte ar bith rompa. Acht má bhíonn siads ag ag gabhail thart ró mhinic ní bhíonn fáilte ar bith rompa.
      1. people by social grouping
    Seán Ó Canainn