School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Áit ainmeacha.
    Tá cuid mhór cuibhreann, poll, agus áirdéan ar feirm m'athara. Ta áit ann darbh' ainm gcúl toighe Shéimidh, agus sé an fáth ar baisteadh sin air, Bhí fear beag 'na chomhnuidhe ann, agus bhí teach aige thuas ar an árd agus tugadh i gcul toíge Seimidh ar an lag a bhí ann. Árd na-n- eangach. Ba é an fáth ar baisteadh sin ar i bhfad ó shóin nuair a bhéadh cuid mhór sgádan le fhágail agus nuair a thiocfadh lá maith bheirfeadh siad aníos na h-eangacha agus thriomuigheadh siad iad. Poll a' bháid. Ba í an fáth ar baisteadh air nuair a thiocfadh stoirm agus na bádaí ag an chéidh bheirfeadh siad isteach na phuill iad. An Chrannóg. Ba é an fáth ar baisteadh air ar i bhfad ó shóin nuair a bhí leír crannoga fríd an ti. Bhí ceann ins na Dúnaibh agus
    Na Dúnaibh, Co. Donegal
    Eamonn Ó Buadhaigh