School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. (continued from previous page)
    deireadh foghmhair a tháinig sé fósta. Séideadh sopógaí as na cuibhrinn as na tuatha aniar go dtí Rós Guill. Bhí roinn cuibhreann i nDóire Cásáin Mhóir agus ba le Séamus a' Siadhail agus Bhrianaigh Bhrian iad. Séideadh na stucaí as cuibhreann amháin isteach go dtí cuibhreann eile. Throid an dá fhear sin fa na stucaí an lá sin. Bhí baicle bán shuas i dteach an phobail le naoidhean bheag agus ní rabh siad ábalta theacht thoine theach Liam Mac Pháidín, agus b'éigean dobhtha fanacht annsin go maidín. Séideadh ar shiubhail tóighthe fosta agus báitheadh daoine i n-áiteacha eile. Bhí curraigh shíos ins an "Pholl", agus séideadh ar shiubhail leath-dhaoseana aca. Séideadh beadhach as cuibhreann ar an Mhachaire Bhig agus cuireadh isteach i gcuibhreann eile é. Mhair an stoirm ocht nó naoi n-uaire agus ba é gaoth aniar ndeas a bhí ann. Séideadh an choirce uilig a bhí gearrtha ag na feirmeoirí ins na cuibhrinn agus ní bhfuair siad morán de ariamh.
    1. processes and phenomena
    Máire Ní Buadhaigh