School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. (continued from previous page)
    agus romhairocheadh sé acra talaimh sa lá. Bhí fear ina chomhnuidhe i dTulach uair amháin darbh’ ainm Páidí Dubh, agus ba ghnathach leis a beith ag bainn mhónadh i gcomhnuidhe mar bhí sé comhgarach do na portaigh. Bhí sé iongantach maith ag siubhail. Gach oidhche nuair a bhéadh a lá oibre deanta aige thiocfadh sé anuas [ún]? na h-áite seo fa choinne a shuipear. Bhí tuairim ar dó dhéag mile le siubhail aige idir anuas agus suas. Michéal Ó Gallchobhair, Gortamóra, na Dúnaibh, agus bhí sé iongantach maith ag léimnigh, léimeadh sé thar bhalla a bheadh ocht dtroighthe in aoirde. Bhí fear ina chomhnuidhe i Míobhuigh darb’ ainm Mícheal Mac Ghiolla Bhrighde agus bhí sé iongantach maith ag troid. Bhí sé i mBáile-Átha-Cliath uair amháin. Chuaidh sé isteach ar long a bhí i gcuan Bháile-Átha- Cliath agus dubhairt sé go dtróidfeadh sé duine. Dubhairt sé go dtroidfeadh sé duine ar bíth i mBáile Atha Cliath, acht ní rachad aon duine in a aice.
    Máire Ní Ghallchobhair
    Gorta Mór, Co. Donegal