School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (no title) (continued)

Bhí beirt fhear ann uair amháin ar bh'ainm daobhtha Domhnall Mór 7 Domhnall Beag. Lá amháin d'imthigh Domhnall Mór a' chuartú oibre 7 ní dheachaidh sé ibhfad gur casadh fear uasal air.

(continued from previous page)
    raibh an brachan uilig caithte ar shiubhal aige. Nuair a chuaidh sé fhad le Domhnall Mór cuireadh ceist air ca raibh an breicfeasta agus dhfreagair Domhnall Beag gur casadh gasur beag air ar an mbóthar agus gur chaith sé an brachán uilig chuige. "Bhal" arsa Domhnall Mór leis, " suidhidh tú anseó anois agus coinneochaidh tú do shúile ar an eallach go bhfhuighidh mise mo bhricfeasta. Bhí an t-eallach crosta igceart agus ní Domhnall Beag ábalta iad a chonigthailt amach as as an treabhairt. Sa deireadh dhamrarc sé thart agus chonnaic sé fear ag gearradh craobhacha do chrainn. Chuaidh sé anonn fhad leis agus diarr sé an tuaidh air. Thug an fear do é agus goidé rinne Domhnall Beag ach na cosa a stealladh dein eallach uilig. "nois" ar seisean beitear go mbéadh múnadh oraibh".
    Phill Domhnall Mór agus nuair a chonaice sé goidé'n sgrios abhí deanta bhí sé ar daoraidh. D'iarr sé ar Dhomhnall Bheag giota a bhaint do go gasta agus shéid an [?] rasa acu ina mbeirt go
    AT1541: For the Long Winter
    Máire Ní g Cionnlaoí