School: Doire Beag (roll number 14503)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. (continued from previous page)
    go taobh cloiche agus go bfuighfeadh sé rud ar bith a béadh a dhith áir. Chuaidh sé go dtí an chloch agus thóg sé í. Bhí chearc, fídeóg agus bratóg ann. Tóg sé an fhídeóg agus chuir sé ann a bheal í agus rinn sé fead. Tháinic teach deas roimhe agus d’ubhairt an fear ruadh leis dul isteach ins an teach agus loistín a iarraidh. Chuaidh agus d’ubhairt an fear nach dtabharfadh sé loistín do acht rinn sé féin teach beag do féin. Chuaidh sé isteach ann. Bhéadh nighean an fhir seo ag dul isteach le na chuid aige gach lá. Rachadh sí ar bhárr a cuid cos go dtí an doras go bhfeicfeadh sí cá tuighe a mbéadh an bhratóg ar a cheann aige.
    Lá amháin chuaidh sí go dtí an doras agus bhí sé dul thart fríd an teach agus gan bratóg ar bith ar a cheann. Chonnaic sise an ceann óir. D’fosgal sí an doras agus chuaidh sí isteach. Nuair a bhí sí ag dul isteach ar an doras bhí sgaibe ag chur air na bratóige. Chuaidh sí isteach. Chuir sí ceist ar an bpósfadh sé í. D’ubhairt seisean go bpósfadh da dtabharadh sí go dtí na theach féin é. D’ubhairt sise go dtabharfadh. Thug sí léithe go dtí na teach fhéin é. Rí a bhí ann a h-athair. Nuair a chuaidh síad go teach an Ríogh rinn siad baineas agus pósadh iad, an lá thar na bharach. Bhí lá mór aca. Bhí sé i dteach an Ríogh go bhfuair an rí bás. Bhí beirt mhac aca. Bhí fear aca míofur.
    Lá amháin thug sgaibe leis an fear doigheamhail agus an fear míofur agus
    Máire Ní Ghiolla Bhríghde