School: Doire Beag (roll number 14503)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. Ridirí Na Craoibhe Ruaidhe.
    Nuair a bhí Cú Chulainn thall i n-Albain ag an Scathaigh Mhór bhí gabha san áit fosta. Bhí claidheamh ag Cú Chulainn agus thug sé chuig an gabhainn é le cóireadh. Nuair a bhí sé ag an ghabhainn thoisigh sé a innse sgéil do fa dtaobh de fathach a tháinig anall as Sasain a chuir troid ar Chonall Cearnach. Ní raibh sé fhéin acht na ghasúr beag agus ní raibh sé acht ag dul go dtí na h-iosgaidí ar an fhathach. Thóg an fathach é agus chaith sé isteach i gCliabh é acht thug sé léim amach.
    Nuair a fuair sé amach thoisigh sé ag dul de’n fhathach sna h-iosgaidí arís. Thóg an fathach é agus chuir se síos ann a phóta é acht fhuair sé amach. Nuair a fuair sé amach bhí sé ag dul de’n fhathach arís. Rug an fathach air agus chuir sé isteach faoi na chrios é. Bhí sé annsin agus an t-anam bruighte as. Bhí sé ag bogadaigh leis go dtí gur thuitm sé. Bhí an troid ag dul ar aghaidh agus Cú Chulainn ag
    Máire Ní Chorráin
    Machaire Gathlán, Co. Donegal