School: Doire Beag (roll number 14503)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. (continued from previous page)
    d’innis sé a chás do. Chuir an saghart ceist air an raibh sé i n-éadan an t-saghairt a [d’imth]? D’admhuigh Mac Aodha go raibh. D’iarr an saghart air a dhul agus maitheamhnas a iarraidh air. Rinn sé chómhairle. Chuaidh sé amach go dtí an Tearmann. Sin an áit a raibh an saghart ‘na chomhnaidhe. Bhí an saghart ag leigheamh a phórtais amuigh sa gharradh. Nuair a chonnaic sé an fear ag tarraingt air.
    “Mac Aodha an bhearraid dheirg is geár a lean tú mo lorg” arsa seisean. Chaith an fear é fhéin ar a ghlúna os a chomhghar agus d’iarr maitheamhnas. Fuair sé é acht arsa’n saghart leis “beirimse mo mhallacht do fhear do chomhairle”.

Bhí beirt dhearthar . . .

Bhí beirt dhearbhrathar Peadair Dubh agus Donal [Gaicin]? ann Éirinn in am na Géarleanmhna agus sagairt a bhí [ion]? Bhí siad ar a seachnadh. Beireadh ortha. Bhíthear le iad a chur chun báis acht n-athradh siad a gcreideamh gheobhadh siad [ce]? a gcinn. Rinne fear amháin aca dónal sin h-eagla roimh an bháis. Bhí an [s]?
    Maighread Ní Ghallchobhair
    Machaire Chlochair, Co. Donegal