Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Tá droch áit annso agat", ar' sise, " nár chóir go dtiocfá a comhnaidhe liom-sa isteach 'n-a coilleadh. Tá áit dheas ghlan agam, áit chiúin sheascair agus an t-uisce comh bréagh domhain. Rud eile tá fuighleach bidh agam. Chan é sin duit-se níl móran bidh le fághail agat annso agus an rud is measa de'n iomlán, muirbhfidh ceann de na capaill sin thú lá eighinteacht".
    "Tá mé fíor-bhuidheach duit", ars' an frog ele, "ach 'n-a dhidigh sin a's uilig tá mé comh breágh sásta don dóigh atá orm. Níor mhaith liom, leis an fhírinne a innse duit, a ghaghail isteach 'n-a coilleah a chomhnaidhe". Tá mo sháith uisce agam cé nach mbionn sé ró-ghlan amannaí agus má bhionn an biadh gann cor uair fhéin ní bhfaighidh mé bás de'n ocras. Is maith lion a bheith ag amharc ar na daoine a theidheas an bealach mór agus bíonn rud eiginteacht i dtolamh le cian a thógail damh. Tar a amharc orm go minic ach ná hiarr orm
    Eibhlín Ní Shearcaigh
    Anagaire, Co. Donegal