School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a Dó (continued)

Bhí mo athair mór amuigh lá amhain ag loch Mhic Aodha. Shíl sé go rabh seo i n-a áit iontach deas fa choinne "poitín" do dhéanamh.

(continued from previous page)
    Chuaidh siad na luighe agus nuair a bhí siad cupla uair n-a luighe cualaidh siad fead. Tháinig eaghla ortha agus chuaidh siad amach. Ní rabh a dhath le feiceáilt. Chuaidh siad amach sa bhád agus nuair a bhí siad ar an taobh eile d’imthigh an bád faoi’n uisge, agus ní rabh an poítín no an bhád le féiceál níos mo.
  2. Scéal a 3

Bhí bean ann am amháin agus bhí sé n-a comhnuidhe i Srath na Seangan. Oidhche amháin ar a h-aon dhéag a chlog tháinig fear isteach agus shuidh sé ag an teine.

Sgéal a (3)
    Bhí bean ann am amháin agus bhí sé n-a comhnuidhe i Srath na Seangan. Oidhche amháin ar a h-aon dhéag a chlog tháinig fear isteach agus shuidh sé ag an teine. Ní rabh ins na fuinneóg acht giotaí malaí agus pracair eile. Bhí corrán agus chloch fhaobhair.
    Nuair a bhí sé tamall annsin dubhairt an fhear “Níl gnoithe ar bith agamsa annseo, acht amháin ní bhéadh tusa beo a bhfad annsin; deán tae damhsa anois go gasta is thig leat”. “Maith go leór” arsa an bhean, “acht amháin na marbh mé, no níl mórán tae nó arán
    Nóra Ní Laodhóg
    Brian Mac Cáilín