School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    maidín lá thar na bhárach bhí an duine a chur siad na luighe ar mullach na cloiche sin chuir siad ar ais é. Bhí sé an doigh cheadna an dara maidín agus nuair a tháinig siad ar áis an lá bhí an duine marbh annsin agus nuair a thóg siad é bhí a lorg insan chloic agus e lán fola agus ó shoin ta léigheas insan uisce atá annsin.
  2. Bó Bhradach Ghleann Domhain.
    Bhí fear agus bean na gcomhnuidhe i nGleann Domhain aon uair amháin agus ní rabh aca acht bó amáin. Ní rabh féar ar bith aca do’n bhuin agus ag dul a luighe dóbhtha ba gnáth leo (na) an doras a fosgailt agus nuair a bheadh siad in a gcholadh racadh an bhó amach agus nuair a béadh a sáith ithte aicí i bpáirc na comharsan racadh sí na bhaile aráis.
    Oidhche amáin rinne beirt fhear amach go suidfeadh siad léithe. An chéad oidhche a shuidh siad d’imthigh sí ortha. D’innis siad
    Séamus Ó Ceallaigh
    Doire na nAspal, Co. Donegal