School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. Scéal

Chuaidh fear as Gaoth-Dobhair suas go Baile na Finne ag díol cupla duisín stocaí.

Sgéal
    Chuaidh fear as Gaoth-Dobhair suas go Baile na Finne ag díol cupla duisín stocaí. Dhíol sé iad agus chuir sé an t-airgead isteach i mbeannan ploideóige.
    Nuair a bhí sé a pilleadh ‘na bhaile, ghearr sé aithghiorra treasna an chnuic. Léim gearrfhiadh amach roimhe sa chnoc. Caith an fear a bhata leis, agus león sé a chos. Rith an fear annsin agus fuair sé greim air. Thug sé a phlóideóg as a phóca agus theann go cruaidh ar mhuineál an ghearrfiaidh í. Chuir sé faoi na ascall iad agus chongbhuigh greim air, go raibh sé marbh, agus thóg an fear a shúil de. Ní raibh i bhfad gur léim an gearrfhiadh amach agus as go bráth leis.
    Fá chionn tamaill leig an gearrfhiadh
    Maighréad Bean Mhic Amhlaoidh