School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

caithte aige ar an sgoil, agus annsin ní rachadh sé an triomhadh lá.
    Chuaidh sé amach a bhriseadh na gcloch arís. Tháinig an cárr thart ag cuartú an airgid. D’fhiafruigh siad dó, an bhfuair sé airgead ar an bhealach tá cupla lá ó shoin agus dubhairt sé go bhfuair sé mála mór airgid. “Cá’r fhág tú é” ars’an tiománuidhe “Ó” thug mé do mó mháthair é, agus tá sé shuas sa teach aici”. Suas leo uilig chun tighe agus isteach leo. D’fhiafruigh de’n mháthair an bhfuair sí mála airgid lá fá dheireadh. Dubhairt sise go bhfuair sí mála airgid an lá sul a deachaidh an fear a bhí ag briseadh na gcloch ‘na sgoile. D’imthigh na fir leo ag rádh gur amadáin a bhí sa bheirt.