School: Sealbhuidhe (roll number 16045)

Shalwy, Co. Donegal
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal (continued)

Aon uair amháin bhí fear agus a bhean 'na chomhnuidhe le chéile. Conall agus Neansaí an t-ainm a bhí ortha.

(continued from previous page)
    i bhfolach. Nuair a d’imthigh siad thug Conall agus Seán an chomhnair godtí teach nach raibh duine ar bith ‘na comnuidhe ann thug siad amach. Neansaí a bhí marbh agus chur siad isteach fear oibre a bhí Seán. Annsin chuir siad an chlar ar an chomhnair arais agus d’imthigh Conall agus Seán arais. Nuair a tháinig siad godtí an uaigh bhí na comharsannaí uilig annsin arais. Nuair a bhí siad ag cur na cónrach isteach san uaigh chualaidh siad callán an mhór ann agus téich na comharsannaí agus bhí Pádraig an fhear Mheiriceá ann fosda agus shíl siad uilig go raibh Neansaí beo istigh sa chomhnair. Annsin d’fhosgail Conall agus Seán an chomhnair agus leig siad an fhear amach agus chuaidh an fear sin díreach go fear Mheiriceá agus d’iarr air airgead a thabhairt dó Chonall nó muna ndeanad sé sin go mbéadh Neansaí a bhí marbh le feiceál in a theach féin.
    I rith an ama sin thug Seán agus Conall an chomhnair godtí teach Neansaí agus chuir siad í isteach sa chomhnair agus chuir siad í. Chonnaic an fear Meiriceá nach raibh an cheart aige le Conall agus Neansaí agus bhí eagla air go mbéadh Neansaí le feiceáil in a theach féin.
    Seaghan Ó hEigheartaigh
    Largymore, Co. Donegal