School: Sealbhuidhe (roll number 16045)

Shalwy, Co. Donegal
Pádraig M. Mac Seághain

Scéal

Bhí triúr dearbhráthair ann aon uair amháin agus thoisigh an fear a b'óige a goid uibheacha ón bheirt eile agus ba é an deireadh a bhí ann gur aithin an bheirt eile é agus chuir siad amach as an teach é.

Bhí triúr dearbhráthair ann aon uair amháin agus thoisigh an fear a b’óige a goid uibheacha ón bheirt eile agus ba é an deireadh a bhí ann gur aithin an bheirt eile é agus chuir siad amach as an teach é.
Dimthigh seisean agus rinne sé fastughadh le sgológ Toisigh sé ag deanamh an rud céadna annsin Connaic an sgológ é agus dubhairt sé leis nach rabh sé ceart aige a bheith ag goid na n-uibheach. Dubhairt seisean go rabh sé ag iarraidh foghluim a bheith na gaduidhe Ní bheidh tú do gaduidhe a choidhce go mbéidh tú ábalta caora a goidh ó fear a bhí ag tiomaint na gcaorach. Dimthigh sé leis agus shiubhail sé roimh an fear. Bhain sé de ceann de a bhróga agus d’fhág sé ar an ród é Nuair a tháinig an fear a rabh an caora leis go dtí an bróg shil sé nach mbéadh maith ar bith san bróg amháin agus d’imthigh sé leis. Nuair a chuaidh an chéad fear giota beag eile bhain sé de an dara bhróg.
Nuair a tháinig an fear eile go dtí an dara bhróg shíl sé gur mhór truagh nach dtug sé leis an bróg eile agus dimthigh sé leis go dtí an áith a rabh sé. annsin tháinig an fear eile agus thug sé leis an caora.
Annsin dubhairt an sgológ nach mbéadh sé na gaduidhe go mbéadh sé ábalta capall a ghoid ó na dhá

Máire Ní Ghóill