School: Brackey (roll number 3500)

Bracky, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (no title) (continued)

Bhí fear i gCúige Chonnacht a bhfad ó shoin, agus bhí sé na chómhnuidhe ag a mhathair. Ní rabh 'san teach acht an bheirt aca.

(continued from previous page)
    Dubhairt a mhaithair leis go rabh sé amaideach, na go rabh an bhean óg a bhí sa teach aige comh maith le bean ar bith a thiocfadh leis fághail, agus nach rabh aige acht labhairt léithe agus go bpósfadh sí é. Roimhe dheireadh na seachtmhaine pósadh an lánamhain.
    Deich mbliadna na dhiaidh seo tháing fear agus gasur as Tír Eoghain go Connachta a cheannacht caorach. Chaith siad an oidhche roimhe an aonach ag an lánamhain óg. Ar maidin lá thar na bhárach chuaidh siad 'un aonaigh. Ceannuigh siad an méid caorach a bhí a dhith ortha agus phill arais an oidhche sin, agus dfan san teach ceadna. Lá thar na bharach d'imthigh fear a thoighe amach a rómhar. Cuaidh fhear Thír Eoghain a chruinnuighadh a chuid chaorach agus dfan an gasur sa teach.
    Nuair a bhí na caoirigh cruinn aige thainig an t-sean duine isteach fa choinne an ghasuir, acht dheamhan greim den ghasur a racadh leis. Dubhairt sé go bhfanochadh sé ag a mhathair feasta. Ní rabh fhios ag fear Thír Eoghain goidé bhí teacht ar a gasur. Bhí eagla air go rabh sé a cailleadh a chéille.
    Chuaidh sé amach fhad le fear a toighe agus d’innis do caidé mar bhí an sgéal. “Bfeidir go bhfuil an ceart ag do ghasur”, arsa fear a toighe, ag toiseacht agus ag innse fa’n doigh a bhfuair sé fhéin a bhean “Ó, Rí na grásta”, ars fear Thír Eoghain, “táin gasur sa cheart cinnte. Ba é sin an oidhche ceadna a bhfuair mo bhean-sa bás. Rugadh an gasur sin istoigh tuairim
    Brighid Ní Cheannain
    Gleann Gheis, Co. Donegal