School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann aon uair amháin a dtugadh siad Eoin Doicheamhail mar ainm air.

(continued from previous page)
    leath a saith ithte ag muintear an toighe nuair a d’iarrfhaidh seisean ortha éirighe or go bhfuil seisean agus a bhunadh uilig sásta. Béidh ortsa éirighe fosta.
    I lár na h-oidhche béidh an ocras ag cur cruaidh air sean agus béidh ag an bhean eirighe go dtí go ndeánfadh sí réidh [greim?] le h-ithe dó. Deánfaidh sí aran agus cuirfidh sí ins an griosach é le rosadh. Tosuigh thusa agus innis sgeal dí mar leanas na sul a n-innseochaidh tú sgeal dean osnadh amháin agus cuirfidh sí ceist ort caidé cá tú tabhairt triobloid dó. Innis thusa mar seo. “Bhí mé am amháin agus bhí truir mac agam le cois feirm maith talamh agus [neart?] de Maon saoghalta. Bhí muid ag obair linn ar feadh tamaill maith agus ní rabh aon seort le buadhradh a thabhairt dúinn. Ins an deireadh thuit muid amach fa daobh an talaimh. B’eigean damh fhéin an talamh a roinnt mar sin agus nuair
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Mollaidh Ní Ghallchobhair