School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

Scéal

Bhí sagart ann aon uair amháin agus níl cuimhne agam anois ca fhad atá sé ó mhair sé. Rinne sé seanamair Domhnach amháin ar gabhail 'un na Flaitheas agus gur bealach cuan, corrach a bhí ann, agus gur bealach leathan fairsing a bhí a gabhail go h-Ifrinn.

Bhí sagart ann aon uair amháin agus níl cuimhne agam anois ca fhad atá sé ó mhair dé. Rinne sé seanamair Domhnach amháin ar gabhail ‘un na Flaitheas agus dubhairt sé gur fríd toim agus druiseógaí, ailt agus árdain, agus an bealach a bhí ag gabhail ‘un na Flaitheas gur bealach cuan, corrach a bhí ann, agus gur bealach leathan fairsing a bhí a gabhail go h-Ifrinn. Bhí fear bocht ins an cruinneadh agus nuair a bhí an seanamair criochnuighe thug sé cluas mór do’n sagart agus nuair a d’éirigh sé amach d’amharc sé thart go bhfeiceadh se ca bhfuigheadh sé an bealach a rabh an cuid is mo toim agus druiseógaí air.
Tarraing sé ar na h-ailt agus ar an t-srúthain agus chaith sé an tráthnóna agus an oidhche gur glan an lá lá-thar-na-mharach ar an bhealach. Nuair a ghlan an lá bhí a cuid eaduigh strocha. A chuid laimhe steilge agus a eadan

Mollaidh Ní Ghallchobhair
Prionsus A Gallchobhair